RegEnergy
Newsroom
4 september 2024
Ett innovativt partnerskap med långsiktig påverkan
Med byggandet av växthuset i Frövi har samarbetet mellan RegEnergy Foundations projektbolag, RegEnergy Frövi AB, och lokala myndigheter i Sverige skapat en modell för hur partnerskap kan förändra samhällen.
Samarbetet, som inleddes 2022, har redan resulterat i över 100 nya jobb och betydande strukturella förändringar som gynnar både den lokala ekonomin och samhället som helhet.
Ett samarbete som går bortom transaktionen
När RegEnergy Frövi förvärvade en 32 hektar stor tomt 2022 för att bygga ett stort växthusprojekt för att producera tomater genom att återvinna industriell spillvärme inleddes ett samarbete med Region Örebro och Lindesbergs kommun.
Ett normalt samarbete avslutas i och med att transaktionen är genomförd och byggplatsen övertagen, men detta samarbete var bara början. Projektet krävde en långsiktig plan eftersom det behövde integreras i lokalsamhället på flera nivåer, inklusive infrastruktur, utbildning och bostäder.
Mer än bara jobb
När över 100 arbetstillfällen skulle skapas i ett samhälle som Frövi stod det snabbt klart att projektet skulle kräva flera strukturella förändringar. För att locka till sig och behålla arbetskraft var det nödvändigt att ta hänsyn till flera faktorer som skolplatser, bostadsutveckling och förbättrad infrastruktur.
RegEnergy Frövi AB, med VD Ingrid Schuster i spetsen, tog därför initiativ till att upprätta en omfattande projektplan som inte bara fokuserade på företagets behov, utan även på att stödja lokala och nationella handlingsplaner. Detta initiativ välkomnades av kommunen och en arbetsgrupp med relevanta intressenter inrättades för att säkerställa en samordnad insats. Ingrid Schuster berättar om arbetsgruppens uppdrag:
”Arbetsgruppen analyserade de lokala förhållandena. Faktorer som demografi, rörlighet, bostäder, utbildningsbehov och infrastruktur undersöktes för att bland annat avgöra hur man bäst kan locka till sig och behålla arbetskraft. Till exempel identifierade arbetsgruppen behovet av en busshållplats vid växthuset. Därför pågår nu arbetet med att skapa en busshållplats för att säkerställa att de anställda enkelt kan ta sig till och från jobbet varje dag.”
Rekrytering som en del av samarbetet med kommunen
Rekryteringen av medarbetare till växthuset blev också en central del av samarbetet med kommunen. I januari 2024 anställdes de första 30 personerna för att slutföra växthusbygget, och det är värt att notera att majoriteten har fortsatt i fasta anställningar. Denna framgångsrika rekryteringsprocess har sedan dess lett till ytterligare 70 anställningar hos FoodVentures, som driver växthuset.
Ett exempel på en lyckad rekrytering i Frövi är historien om en medarbetare som kom till Sverige för sju år sedan och som inte har kunnat hitta något arbete. Nu är han ansvarig för lastbilskörningen och bidrar aktivt till företagets dagliga verksamhet. Hans fru har också anställts på växthuset och deras historia är ett bevis på hur strategisk rekrytering kan skapa värde för både företaget och lokalsamhället.
Nationell uppmärksamhet och en modell för framtida samarbeten
Det framgångsrika samarbetet mellan RegEnergy Frövi och Lindesbergs kommun har också uppmärksammats på nationell nivå. Det har bland annat resulterat i publiceringen av en rapport från Research Institutes of Sweden AB (RISE) med titeln:
INDUSTRISAMHÄLLET 2.0: MODELLERING AV INDUSTRIELLA OCH SOCIALA SYMBIOSER.
Rapporten analyserar det samarbete som har ägt rum i Frövi och skisserar ett framtida ramverk för samarbete mellan privata företag och offentliga myndigheter.
VD för RegEnergy Frövi AB, Ingrid Schuster, var även inbjuden att delta i en paneldebatt under Almedalsveckan, Sveriges svar på Folkemødet på Bornholm. Debatten hade rubriken: Vem bygger samhället i nyindustrialiseringen, visade på det breda stöd och intresse som projektet har genererat.
En ny standard för offentlig-privat samverkan
Projektet RegEnergy Frövi är ett exempel på hur samarbete mellan den offentliga och privata sektorn kan skapa varaktig förändring i ett lokalsamhälle. Projektet visar att med rätt planering och nära samarbete kan företag inte bara uppnå gröna mål, utan också bidra till FN:s mål för hållbar utveckling genom att skapa lokala arbetstillfällen och stärka samhällen. Detta projekt är inte bara en framgång i sig, utan också en modell för framtida samarbeten i Sverige och internationellt.
Selected RegEnergy Fonden
Selected RegEnergy fonden har till syfte att etablera växthus där restprodukter från industriproduktion tas tillvara för hållbar produktion av livsmedel och biomaterial.
Projektet i Frövi är stiftelsens första och ett 100.000 m2 stort växthus har etablerats i Frövi, Sverige. Växthuset kommer att producera 8.000 ton tomater årligen med hjälp av överskottsvärme från en närliggande fabrik. Uppvärmningen av växthuset är helt cirkulär, eftersom varmvatten cirkuleras genom rör i växthuset för att värma upp det, varefter det kylda vattnet återförs till fabriken.
En investering i Selected RegEnergy-fonden är en långsiktig investering med en genomsnittlig årlig avkastning på +15% per år.
Läs mer om fonden här.