RegEnergy
Newsroom
Från holländska växthus till svenska tomater: Hur FoodVentures förändrar jordbruket
Dutch FoodVentures har insett att vårt sätt att producera mat måste omprövas. Under de kommande 40 åren måste vi producera samma mängd mat som under de senaste 8.000 åren, och traditionellt jordbruk är inte längre nödvändigtvis hållbart i längden. Det är därför FoodVentures har utvecklat en lösning på denna utmaning: tekniska lösningar som stöder produktionen av färsk mat på ett hållbart sätt.
FoodVentures grundades 2011 av Dirk Aleven och föddes ur en intressant iakttagelse: en stor del av de nederländska grönsakerna hamnade på tallrikar i andra länder.
Och det är kanske inte så konstigt, för i Nederländerna är man experter på växthusodling. Det är en teknik som har utvecklats och förfinats under många år. Historiskt sett har växthusen varit enkla glaskonstruktioner för att förlänga säsongen tills det ser ut som de växthus vi känner till idag, men innovativ teknik som gör det möjligt att styra klimatet i växthuset in i minsta detalj och därmed producera mat året runt.
Idag exporterar 80% av de nederländska växthusproducenterna till marknader som Tyskland, England, Hong Kong och Saudiarabien. Med 6.000-8.000 hektar växthusyta är konkurrensen stenhård. Innovation är nyckeln till överlevnad och FoodVentures utmanar status quo.
De tror inte på att exportera mat, energi och arbetskraft. Istället fokuserar de på att exportera teknik och växthuskoncept som möjliggör lokal produktion nära konsumenterna.
Sverige är ett perfekt exempel. Idag importeras 86% av tomaterna från Nederländerna eller Spanien. FoodVentures teknik kan förändra denna bild genom att etablera växthusproduktion i Sverige och därmed föra färska tomater närmare de svenska konsumenterna.
FoodVentures tror att konsumenterna i framtiden kommer att vilja veta var deras mat kommer ifrån. Hållbarhet och transparens är nyckeln. De för växthusen närmare konsumenterna och skapar ett system som kombinerar holländsk kunskap och effektivitet med lokal produktion.
Tidigare använde växthusen fossila bränslen. På FoodVentures ligger fokus på att ta tillvara överskottsvärme från industrin som annars skulle gå till spillo. I växthusen används värmen för att skapa ett optimalt mikroklimat där växterna absorberar CO2 och producerar utsökta lokala tomater.
Ett exempel på detta sätt att odla finns i Frövi i Sverige. Projektet kallas Selected RegEnergy Frövi och består av ett 100.000 m2 stort växthus där tomater kommer att produceras med hjälp av överskottsvärme från en närliggande pappersvarufabrik i ett cirkulärt system. Växthuset kommer att producera 8.000 ton tomater per år.
Se alla videor här:
Selected RegEnergy fonden
År 2030 beräknas upp till 53% av Europas energiförbrukning gå förlorad i form av spillvärme (https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat). Dessutom är vattenbrist och torka ett växande problem i flera av de länder där exempelvis tomater produceras idag. Det är därför rimligt att flytta produktionen närmare konsumenten.
Projektet i Frövi är bara det första projektet i fonden Selected RegEnergy. Fondens ambition är att etablera ett antal projekt, inklusive växthus, där avfallsprodukter från industriell produktion används för hållbar produktion av livsmedel och biomaterial.
En investering i Selected RegEnergy-fonden är en långsiktig investering där du som investerare kan se fram emot en genomsnittlig årlig avkastning på över 15%.
Selected RegEnergy-fondens riskklassificering är 6 av 7 enligt fondens faktablad (KID) och du kan läsa dokumentet med nyckelinformation på www.selectedgroup.se