RegEnergy
Newsroom
Från jord till bord - Hur växthusodling kan bli framtidens livsmedelsproduktion
Till skillnad från traditionellt jordbruk, där man ofta är utlämnad åt naturens krafter, erbjuder växthusodling andra alternativ. Här har man kontroll över temperatur, luftfuktighet och näringsämnen. Detta resulterar i optimala odlingsförhållanden för växter som trivs utan användning av bekämpningsmedel och herbicider.
I Frövi i Sverige finns nu ett växthus på 100 000 m2 som kommer att kunna producera tillräckligt med tomater för att täcka ungefär 1/10 av Sveriges totala tomatkonsumtion. Och även om man kan tro att växthusodling inte lämpar sig för kalla klimat är det faktiskt tvärtom. I kallare klimat blir det inte lika fuktigt i växthuset, vilket är bra för växternas tillväxt. Dessutom är det lättare att tillföra värme till ett växthus än att bli av med den. Det gör att klimatet i Sverige är idealiskt för tomatodling i växthus.
Växthuset i Frövi utnyttjar överskottsvärme från en närliggande pappersproduktfabrik, Billerud, för att värma upp växthuset i ett helt cirkulärt system där det uppvärmda vattnet transporteras runt i växthuset och kyls tillbaka till fabriken. Detta innebär att växthuset värms upp på ett helt kostnadseffektivt sätt. Samtidigt skapar LED-lamporna i växthuset det perfekta mikroklimatet för tomaterna.
Nyckeln till växthusodlingens framgång ligger hos de engagerade odlarna. De övervakar ständigt växternas hälsa, använder avancerad teknik för att analysera data och gör exakta justeringar av växthusmiljön. Genom att analysera detaljer som bladantal, stjälktjocklek och plantavstånd kan de optimera odlingsförhållandena in i minsta detalj. Denna ständiga övervakning säkerställer en optimal avkastning av friska och välsmakande tomater.
Fördelar med att odla grödor i ett växthus:
Med ökat fokus på livsmedelssäkerhet inom EU är RegEnergy-projektet i Frövi ett exempel på hur framtidens livsmedelsproduktion kan se ut. Växthuset kan förlänga perioden för lokala tomater från att bara vara sommartid till tomatproduktion året runt i Sverige.
Se alla videor här:
Selected RegEnergy fonden
År 2030 beräknas upp till 53% av Europas energiförbrukning gå förlorad i form av överskottsvärme (https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat). Dessutom är vattenbrist och torka ett växande problem i flera av de länder där exempelvis tomater produceras idag. Det är därför rimligt att flytta produktionen närmare konsumenten.
Projektet i Frövi är bara det första projektet i fonden Selected RegEnergy. Fondens ambition är att etablera ett antal projekt, inklusive växthus, där avfallsprodukter från industriell produktion används för hållbar produktion av livsmedel och biomaterial.
En investering i Selected RegEnergy-fonden är en långsiktig investering där du som investerare kan se fram emot en genomsnittlig årlig avkastning på över 15%.
Selected RegEnergy-fondens riskklassificering är 6 av 7 enligt fondens faktablad (KID) och du kan läsa dokumentet med nyckelinformation på www.selectedgroup.se