Calculate your return

×

Startsida

Om oss

Selected RegEnergy

Vår strategi

Events

Karriär

Nyheter och kunskap

Kontakt och team

The Many company logo

Click me!
Hero

RegEnergy

Newsroom

Få information skickad
Få tillsänd en broschyr med information om investeringsfonden Selected RegEnergy
Phone

Humlornas viktiga uppgift i växthuseffekten

Frövi i Sverige, där Selected RegEnergys första projekt har slutförts i form av ett 100.000 m2 stort växthus, kommer snart att vara hem för några mycket speciella invånare. Växthuset kommer att odla cirka 8 000 ton tomater per år, och växthuset är speciellt eftersom det värms upp genom att återvinna spillvärme från en närliggande pappersproduktfabrik. Värmen cirkulerar runt växthuset i ett 400 kilometer långt rörsystem, värmer upp växthuset till rätt temperatur och återför sedan den nedkylda värmen till pappersbruket.

Det är många detaljer att ta hand om i ett projekt av den här storleken. Allt från rätt temperatur, belysning och avstånd mellan plantorna övervakas noggrant av de specialiserade odlare som tillbringar sina dagar i växthuset. Men några av de viktigaste arbetsuppgifterna i växthuset kommer att utföras av humlor. Det är deras uppgift att pollinera tomatplantorna, som utan pollinering inte kommer att producera frukt. Pollineringen är en så viktig del av processen att växthusodlarna gör regelbundna kontroller för att se till att humlornas klor når varje blomma i växthuset.


En humla är inte bara en humla

Det finns nästan en hel vetenskap bakom användningen av humlor, och FoodVentures har under flera år använt sina erfarenheter för att förbättra hur humlor kan användas i växthuset. En av de utmaningar som humlorna kan möta i växthuset är de mörka månaderna i Sverige. Humlorna behöver naturligt ljus för att flyga runt och pollinera tomatplantorna. Under de månader då det inte finns så många timmar med naturligt ljus förlitar sig humlorna på det artificiella ljuset i växthuset. De kan dock inte flyga runt för länge i artificiellt ljus eftersom det till slut gör dem så förvirrade att de inte kan hitta hem. Det är därför man stänger utgången till deras ”humlehotell” så att de kan få den paus de behöver och fortsätta arbeta nästa dag.

Humlorna som används för att pollinera tomatplantorna är inte bara tagna från naturen. Istället kommer de från specialiserade uppfödare som levererar humlor som är anpassade till växthusmiljön. Detta för att säkerställa en optimal pollinering av plantorna. Det är dock inte möjligt att introducera humlor i alla länder, vilket kommer att bli fallet med RegEnergy-projektet i Frövi. I Australien är det till exempel inte möjligt att importera humlor, så pollineringen av växterna sker manuellt, vilket är en dyrare och mer ineffektiv lösning jämfört med humlor.


Biologisk balans i växthuset

Humlor är dock bara en del av det komplexa ekosystem som äger rum i växthuset. Förutom humlor kontrolleras också populationen av andra insekter. Och ett sätt att reglera populationen av oönskade insekter är att introducera deras naturliga fiender i växthuset.

Detta är fallet med vita flygare som äter tomatplantor. I konventionellt jordbruk besprutas tomatplantor med bekämpningsmedel för att döda vita flygare. Men i växthuset används en mer naturlig lösning: macrolophus, som är en naturlig fiende till vita flygare. Dessa insekter skadar inte tomatplantorna, utan äter vita flygare och håller populationen nere.

Genom att kontrollera och utnyttja naturens krafter skapar FoodVentures ett hållbart och effektivt system för att leverera färska, välsmakande tomater till svenska konsumenter - och det kan inte göras utan humlorna.

Se alla videor här:


Selected Regenergy fonden

År 2030 beräknas upp till 53% av Europas energiförbrukning gå förlorad i form av överskottsvärme (https://www.whyenergyefficiency.com/solutions/allsolutions/the-worlds-largest-untapped-energy-source-excess-heat). Dessutom är vattenbrist och torka ett växande problem i flera av de länder där t.ex. tomater produceras idag. Det är därför rimligt att flytta produktionen närmare konsumenten.

Projektet i Frövi är bara det första projektet i Selected RegEnergy-fonden. Fondens ambition är att etablera ett antal projekt, inklusive växthus, där avfallsprodukter från industriell produktion används för hållbar produktion av livsmedel och biomaterial.

En investering i Selected RegEnergy-fonden är en långsiktig investering där du som investerare kan se fram emot en genomsnittlig årlig avkastning på över 15%.

Selected RegEnergy-fondens riskklassificering är 6 av 7 enligt fondens faktablad (KID) och du kan läsa dokumentet med nyckelinformation på www.selectedgroup.se

Få information skickad
Få tillsänd en broschyr med information om investeringsfonden Selected RegEnergy
Phone

Om Selected Group Sverige

kontakt@selectedgroup.dk | +45 88 88 82 06

Vår strategi

Nyheter och kunskap

Team

Information

Legal

Hållbarhetsrelaterade upplysningar

Årliga rapporter

Finansinspektionen

Gröna obligationer - villkor och bestämmelser

Företagsbeskrivning och bolagsordning

Registreringsbevis

Investeringsprojekt

Selected RegEnergy

Kontakta oss

LinkedIn

Facebook

YouTube